“Some people feel the rain, other
just get wet”

Pamperboefjes ® is een groepsopvang waar we buiten
spelen, buiten slapen, buiten eten… Ons accent licht op buitenbeleving.

Visie

Buitenkids

Avonturen

Deze pedagogen inspireren ons…

Reggio Emilia Visie

De Reggio Emilia versie vertrekt vanuit het luisteren naar kinderen. Volwassenen moeten daarom eerst naar kinderen kijken en luisteren. Dan zie je hoe ze zich niet alleen uitdrukken via woorden, maar ook via emoties, gedrag, bewegingen, spel… en daar moeten we op inspelen. Hun ‘the tools’ geven om tot dat spel te komen, de uitdagingen die nodig zijn, …

Emmi Pikler

Haar visie kunnen samenvatten als ‘geef kinderen zoveel mogelijk bewegingsvrijheid, vrij-spel en een respectvolle verzorging’.
Zo stimuleren we hun zelfredzaamheid en onbewust hun vertrouwen en dat is zeker een win-win! Weg met die wippers, leve de bewegingsvrijheid van een speelmat!

Maria Montessori

Zij inspireert ons voornamelijk door de huiselijke sfeer aan te bieden, de speelsheid en goede sfeer mogelijk maken en vooral kijken naar wat je boefje zelf kan én wil. Dat je boefje zich zo veel mogelijk in zijn/haar eigen tempo waarbij het gaat om het eigen kunnen.

Buiten slapen

Buiten slapen

Er is een mogelijkheid voor je boefje om het middagdutje buiten te doen. Dat buiten slapen gezond is voor kleintjes, wisten we al langer. Het is goed om de luchtwegen sterker te maken, kinderen slapen beter buiten, het is rustgevender én het brengt hen dichter bij de natuur.
Wij zijn ervan overtuigd dat buiten slapen een positieve invloed heeft op de gezondheid. Per dag heeft dat kindje al 2 uur meer vitamine D opgedaan, dan een kindje dat binnen slaapt.
Lees meer in de FAQ over buitenslapen

Buitenslaaphuisje in 6 vragen

Waar komt het vandaan?

Dit is manier van rusten die is overgewaaid uit Scandinavië en Nederland. Een huisarts vond dat baby’s meer in de buitenlucht moesten zijn, om meer vitamine D op te nemen. Niet in de bedompte kamers binnenshuis.
Daarom ontwikkelde hij samen met een timmerman het “babyhok” zodat de kinderen buiten konden slapen. Voor de vrouwen, die vroeger veel op het land werkten, was dit een uitkomst. Ze kregen hiermee de mogelijkheid om te werken en babysitten tegelijkertijd.
Wat zijn buitenslaaphuisjes?

Het zijn afgeschermde kinderbedjes die buiten staan. Afgeschermd van directe zon, regen en insecten. Aan de voorkant zit een speciaal gaas dat pollen, insecten en dergelijke tegenhoud waardoor er goede ventilatie voorzien is. 

Slaapzak en goed ingepakt

De kindjes die buiten slapen voorzien we van de juiste slaapzak aangepast aan het seizoen, in de winter lange mouwen, muts en wanten of zelfs een skipakje. In de zomer passen we dit aan naar een tetraslaapzak afhankelijk van de temperatuur. Onder alle weersomstandigheden een geschikte combinatie van alle onderdelen gemaakt kan worden om heerlijk warm, of lekker koel in te slapen.

Gezond of niet?

Buiten slapen is gezond! Baby’s en peuters die buiten slapen bouwen weerstand op. In het daglicht maakt je kindje meer vitamine D aan, wat goed is voor o.a. je weerstand maar ook voor de ontwikkeling van tandjes en botten van je kindje. Vitamine D is erg belangrijk, zeker bij baby’s en kleine kinderen omdat zij er al onvoldoende van binnenkrijgen.

Ook voor de luchtwegen van je kapoen is het goed. Het kan een positief effect hebben op allergieën of luchtweginfecties. Bovendien slapen veel kindjes langer en dieper wanneer zij buiten liggen, dankzij de rustgevende geluiden van de vogeltjes, wind of regen.

Jonge kinderen die veel frisse lucht overdag hebben gehad, slapen ‘s nachts meestal ook beter. En een baby of peuter die lang slaapt is ook een heerlijke pauze voor de ouders! Lees erover in dit wetenschappelijk onderzoek (hoofdstuk 6).

Is het veilig?

Veiligheid is prioriteit in een crèche dus ook als ze buiten slapen. De bedjes voorzien aan de Europese veiligheidsnormen en is in het bezit van een keurmerk. Het beddengoed, slaapzak en kleding is aangepast aan de temperatuur en weersomstandigheden.

Deze staan ook op een veilige, stabiele plaats in het zicht van de begeleiders. Bij uitzonderlijke weersomstandigheden slapen de kinderen binnen in hun bedje uit veiligheidsoverweging.

Welke extra meerwaarde?

Naast de gezondheid waar een kind op dagbasis al 2 u meer buiten is, dan een kindje dat binnen speelt? Reken maar eens uit op jaarbasis hoeveel uren jouw kindje dat ten goede komt.
Het is ook een natuurbeleving. Zintuigen worden buiten geprikkeld en vormt een waardevolle kennismaking met de natuur. In een buitenbedje hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten en tot rust te komen. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes…

Elke dag een avontuur

Avonturen te ontdekken

Nieuwe avonturen bieden zich aan wanneer we gaan wandelen, experimenteren met nieuwe materialen die we onderweg tegenkomen en de natuur ons biedt. Spelen is observeren, kijken wat het is.
Uitproberen wat je ermee kan doen en hoe te gebruiken. Samenwerken om een doel te behalen en reflecteren of we dit nog eens gaan proberen omdat het zo fijn was of op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging… Zoveel keuze, zoveel problemen. De fundamenten voor probleemoplossend denken worden hier gelegd.